Nyheter

Avtalet klart!

Det har förhandlade vi fram:

• 5,4% ökningar på 29 månader, sista året uppsägningsbart Avtalet följer industrins märke i både nivå och avtalets längd.

• Garanti och tidlön ökar med minst 1000,50:- (5,75:-) första avtalsperioden och 783:- (4,50:-) andra perioden. Från och med 1 december till sista april 2022 får alla målare en tid- och garantilönerökning om 5,75:- timme vilket gör 1000:- i månaden. Andra perioden från 1 maj 2022 till sista april 2023 får alla målare minst 4,50:- i tid- och garantilönehöjning vilket ger minst 783:- i månaden. Ackordet höjs med 1,9% och 1,7%.

• Höjd reskostnadsersättning med 2:-/milen. Vi bryter igenom i reseavtalet! Vi har under flera avtalsförhandlingar försökt att göra någonting åt resereglerna. Vi kan konstatera att vi bryter igenom. Vi är långt ifrån klara men vi har tagit ett steg på vägen!

• Pensionsförändringar. Månadsvis och tidigare ålderPensionsinbetalningarna växlar till att betalas in månadsvis och från 22 ålder!

• Turbopension 30% pensionsinbetalning för alla som tjänar över 41.750:-/mån.

• Förbättrade permissionsregler. Mor- och farföräldrar anses som nära anhörig, en hygienfråga enligt oss!

• Servicearbetaravtalet upphör! Servicearbetaravtalet upphör från 1 december. En vinst för servicearbetarnas löner och en vinst för målarna i form av mindre lönedumpning.

• Rostskyddsmålarnas lägstalön höjs extra mycket och harmoniserar därmed med järnmålarnas lägstalön.

• Utökad grundutbildning för våra skyddsombud innehållande en särskild del mot sexuella trakasserier.

• BAM utökas till 28-32 timmar.

 

Det har stoppade vi:

• Utökad arbetstidsförlägging.

• Försämrad beräkning för arbetstidsförkortning.

• Borttagande av betald ledighet för nyanställda.

• Försämrad semesterlöneutbetalning.

 

Vi ar glada över att vi har fatt till ett avtal..men vi ar inte nöjda!

En ovanlig situation!

Miljön vi som vi förhandlade fram det nya avtalet i är minst sagt besynnerlig och mycket ovanlig:

1. Vi har en lönebildningsmodell som är stipulerad i lag vilket gör det svårt att kräva mer än industrin.

2. Vi har en majoritet i riksdagen som verkar i arbetsgivarnas intresse.

3. Vi är mitt uppe i pandemins andra våg.

Kort sagt, arbetsgivarna sitter med alla trumf på hand! Vi kan med det konstatera att vi haft ett av de sämsta lägen vi haft på många, många år i avtalsförhandlingarna. Men, trots detta, har vi lyckats få till flera förbättringar och en löneökning från 1 december på minst 1000 kronor i månaden!

Denna avtalsrörelse stärker oss i en rad olika utmaningar i framtiden!

1. Vi måste bli fler! Det duger inte att icke-medlemmarna åker snålskjuts på medlemmarna! Ställ krav på dina kollegor att gå med i facket!

2. Lönebildningsmodellen som råder i Sverige måste förändras! Ett viktigt mål inför nästa avtals- förhandlingar är att förändra den rådande strukturen gällande industrins ”märke”. Att industrin är den enda sektor som är utsatt för internationell konkurrens stämmer inte. Något som konstateras i 6Fs nya förslag på lönebildningsmodell. Vidare måste en demokratisk ordning gälla där fler löntagare och förbund involveras i lönebildningen.

3. Maktförhållandet i Sveriges riksdag måste förändras. En borgerlig majoritet vill försämra för landets löntagare till förmån för kapitalet. Den svenska borgerligheten tog bort avdragsrätten för fackförenings- avgiften men lät arbetsgivarna behålla sitt avdrag. Det var den här politiken som tvingade fram den urusla LAS-utredningen vilket gör arbetstagarna rättslösa och urholkar anställningsskyddet.

Svensk arbetarrörelse behöver en renässans och det första steget i det är en ny modell för lönebildningen med fokus på medborgarnas välstånd istället för att prioritera och säkra företagens stora vinster. Målarna förtjänar mer och ett bättre avtal. Vi kan komma igen, vi har gjort det förut. Vårt förbund har funnits sedan 1887. Raka rör, inget tjafs!