Avtal 2020

Arbetsmiljö

Arbetsmiljö är en fråga om liv och död. Arbetsmiljö är en fråga om att jobba för att leva eller leva för att jobba. Vi på Målarna ser det som självklart att arbetsmiljö inte bara är en juridisk fråga utan en fråga om grundläggande mänskligt värde.

Som målare arbetar vi med kroppen, det är inte bara oundvikligt utan något vi som målare tycker är roligt och tillfredställande. Att leverera ett vackert hantverk byggt på kompetens, finess och problemlösning. Det är en del av vilka vi som målare är, en del av vår identitet. Målare är inte bara ett yrke, det är någonting man är. Det är något vi får svara på frågor om på middagar, på sociala medier av avlägset bekanta och av andra hantverkare på arbetsplatsen. Det kan vara tröttsamt ibland men i grund och botten gillar vi det. 

Vi är stolta yrkesarbetare men någonting har gått snett. Någonting står inte rätt till

  • När det inte är självklart att det alltid står ett lunch- och omklädningsrum redo när vi kommer till arbetsplatsen.
  • När det ska tjatas för att kvinnor och män inte ska behöva dela omklädningsrum.
  • När vi riskerar våra liv på ställningar som inte håller måttet.

Då är det någonting som är fel.

För Målarna är detta som sagt inte en juridisk fråga. Det är en fråga om grundläggande människovärde. I Sverige dog under 2016, 45 arbetare på jobbet. 2017 dog 55 arbetare på jobbet. 2018 var det 58 personer som inte fick komma hem till sina familjer efter att de gått till jobbet på morgonen. 2019 ser nu ut att få en lika om inte ännu högre siffra. Är inte det en obehaglig trend? Siffran växer för varje år! Var är våra kriskonventioner i riksdagen? Var är våra löpsedlar på Aftonbladet eller i Expressen? Varför diskuteras inte detta högljutt? Det handlar om liv och död!

Våra arbetsgivare är ansvariga och skyldiga för vår arbetsmiljö!

När vi går till jobbet på morgonen så skall vi kunna vara säkra på att vi kommer hem igen. Det borde vara en självklarhet!

När vi går till jobbet ska vi kunna lita på att det finns

  • Omklädningsrum
  • Lunchrum
  • Skyddsutrustning
  • En bra arbetsmiljö
  • Godkända arbetsbockar och ställningar

Bättre arbetsmiljö, inget tjafs!