Avtal 2020

Ledighet

Låt oss bli lite romantiska. Låt oss titta bakåt i historian för en sekund. Visste du att Målarna va först i Sverige med arbetsfria lördagar? Detta gjorde vi som första fackförbund redan 1955?

Helt fantastiskt tycker vi. Av alla fackförbund och alla branscher va vi, Målarna, allra först! Redan då sa man samma argument som vi fortfarande hör varje gång vi kräver mer återhämtning eller bättre villkor för våra medlemmar. 

”Företagen kommer gå under” 

”Vi kommer behöva säga upp halva styrkan,”

Visst är det nästan magiskt att vi trots detta, 65 år senare, fortfarande överlevt som bransch?

Sen dess har Målarna kämpat till sig en hel del annan återhämtning i våra kollektivavtal.

  • Arbetstidsförkortning
  • Semester
  • Helglön
  • 5 dagars ledighet för nyanställda
  • Permission

För oss målare är det viktigt med en kvalitativ återhämtning!

Inte bara för att vi ska hitta tid att umgås med nära och kära och kunna ställa upp när vi behövs av vår omgivning utan också faktiskt helt för vår egen skull!

Ett hårt arbete kräver en kvalitativ återhämtning, både fysiskt och psykiskt. För visst är det så, trots att vi är stolta yrkesarbetare, att vi arbetar för att leva och inte tvärtom? Det är fantastiskt att måla men det finns andra saker i våra liv vi prioriterar högre! 

Många är målarna som tycker att reglerna när det gäller uttag av arbetstidsförkortning är kassa, och vi håller med! Vi håller med att målaren ska få större inflytande över när man ska plocka ut sina timmar. En halvdag för en skolavslutning, ett tandläkarbesök eller varför inte bara en fredag för en väl förtjänad långhelg?

Ledighet- Inget tjafs!